Πλήθος μελετών, με πρώτες αυτές του ερευνητικού φορέα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), έχουν αποδείξει ότι έλλειψη βιταμίνης Dείναι μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και στην Ελλάδα που χαρακτηρίζεται ως «σύγχρονη διατροφική επιδημία». Τα αίτια είναι ότι οι περισσότερες τροφές δεν περιέχουν τη βιταμίνη ενώ η σύνθεσή της στο δέρμα από τον ήλιο δεν είναι επαρκής λόγω μειωμένης έκθεσης και αντηλιακών. Η λύση για την αντιμετώπιση της υποβιταμίνωσης είναι η χρήση τροφίμων εμπλουτισμένων με βιταμίνη D.
Σκοπός της πρότασης είναι η εφαρμογή τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την παραγωγή ζωοτροφών με βιταμίνη Dκαι 25-υδροξυβιταμίνη D(25(ΟΗ)D) που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή αυγών πλούσιων σε βιταμίνη D. Ο ερευνητικός φορέας καθορίζει τη σύσταση των ζωοτροφών, τις οποίες παράγει η βιομηχανία ζωοτροφών, πιστοποιεί το Πανεπιστήμιο και χρησιμοποιεί το πτηνοτροφείο για την παραγωγή αυγών με αυξημένη βιταμίνη D.
Με το πρόγραμμα αναπτύσσονται προϊόντα αυξημένης προστιθέμενης αξίας με δυνατότητα εξαγωγών ήτοι καινοτόμες ζωοτροφές και βιολειτουργικά αυγά με βιταμίνη Dκαι γίνεται συμβολή στην επίλυση ενός προβλήματος δημόσιας υγείας. Με την παραγωγή των ειδικών ζωοτροφών και των πλούσιων σε βιταμίνη Dαυγών αναμένεται να ωφεληθούν οι κλάδοι της πτηνοτροφίας και της παραγωγής ζωοτροφών και μέσω αυτών να τονωθεί η τοπική οικονομία με τις επενδύσεις, την αύξηση της παραγωγής και με την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων αξίας.



